28.06.2007

Elmalı Kurabiye...Minik Tartlar...İlk Mahsül Salatalık :)

Her evde pişen hep sevilendir elmalı kurabiye, annem çok yapardı daha elmaları pişirirken evi mis gibi tarçın kokusu kaplardı ,şimdi bende çok yapıyorum tarifi bilmeyen yoktur ama ben yinede vereyim.

Malzemeler

1 paket yumuşak margarin (250 gr)
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı şeker
2 tane yumurta sarısı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
aldığı kadar un
İçi İçin
3 tane elma
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay bardağı kırık fındık

Önce iç harcını hazırlayıp soğuması için beklettim.Harç için elmaları rendeledim su ve şeker ile suyunu çekene kadar pişiridim en son tarçını ve fındığı ekleyip ocaktan aldım.
Hamuru için margarin ,yoğurt,şeker ve yumurta sarılarını iyice karıştırdım sonra unla karıştırdığım kabartma tozu ve vanilyayı ekledim hamur elime yapışmamaya başlayıncaya kadar azar azar un ekledim yumuşak bir hamur elde ettim.Hamurdan mandalina büyüklüğünde parça koparıp merdane ile yuvarlak açtım önce dörte sonra sonra sekize bölüp kestiğim her parçanın geniş tarafına dışarıya çıkmayacak şekilde elmalı harçtan koyup sigara böreği gibi sardım,yağlı kağıt serdiğim tepsiye dizdim bütün hamura aynı işlemi uygulayıp 175 derecede rengi hafif pembeleşene kadar pişiridim ılınınca üzerine pudra şekeri eledim. Afiyet Olsun.

Bu minik tartların tart kısmını Hande ustalar pastacılıktan almıştı bu defa bende alıp denedim oldukça pratik hemen misafirlere hazırlanabilen minik tatllılar oldu ben kiminin içine Dr.Oetkerin dolgu kremasını sütle çırptım tartların içine doldurup frambuaz ve kiraz şekerlemesi ile süsledim kiminede nutella koyup Bolu'dan aldığımız dağ fındığı şekeri ve bademle süsledim.
İşte ilk mahsül salatalığımız :) Önceki yazılarımdan birinde balkona saksıya salatalık ektiğimi yazmıştım işte o salatalık büyüdü koparılacak kıvama geldi bugün kopardım küçük kardeşime götüreceğim birazdan, ilk mahsülü İrem tadacak :)
Ve domatesimiz tam beş tane kızarmasını beklediğimiz domatesimiz var, bakalım ne zaman kızaracaklar :)






26.06.2007

Göksu İçin Prenses Pastası :)

Göksu, arkadaşımızın tatlı mı tatlı ,bilmiş mi bilmiş kızı.Evlerine kardeşini görmeye gittiğimizde bize geleceğini ama pasta yapmamı istediğini söylemişti bende akşam yemeğine davet edip yemekten sonra Göksu'ya pastasını gösterdim çok sevindi üzerindeki süs şekerlerini tek tek seçerek yedi :) Çocukları mutlu etmek ne kadar kolay...
Bu pastada ilk defa Dr.Oetker'in ahududulu ve çilekli pasta kremasını kullandım çok pratik sadece süt ile çırpılıyor ve tadı çok güzel,birde ben bir adet sade pandispanyayı ikiye böldüm bir kat da kakaolu pandispanya kullandım işte tarifimiz;

Pandispanyası İçin

4 yumurta
1 su bardağı un
1 su bardağı şeker
2 çorba kaşığı kakao (sade olana koymadım)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Kreması İçin

1 paket Dr.Oetker ahududu ve çilekli pasta kreması
1,5 su bardağı soğuk süt
1 paket kremşanti
1 su bardağı soğuk süt

Arası İçin

300 gr çilek

Pandispanya için yumurta ve şekeri kabarana kadar çırptım sonra un, kakao,kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip tahta kaşıkla kabarıklığı söndürmeden karıştırdım ve 24 cmlik kelepçeli kalıba döktüm önceden ısıtılmış fırında ilk 12 dakika 170 sonra 150 derecede pişirdim.Kakao hariç aynı malzemelerle bir tanede sade pandispanya yaptım sade olanı ikiye böldüm kakaolu olanı üçe böldüm tek katını kullandım.
Kreması için pasta kremasını süt ile çırptım üzerini süslemek için kremşantiyi süt ile çırptım.
Sade pandispanyanın tek katını tabağa yerleştirip şekerli süt ile biraz nemlendirdim pasta kremasını sürdüm ve üzerine doğranmış çilek koydum üzerine bir kat kakaolu pandispanyayı yerleştirdim yine krema sürüp çilek yerleştirdim üzerine sade pandispanyanın diğer katını yerleştirip pastanın tamamını pasta kreması ile sıvadım kenarlarını kremşanti ile süsledim ve plastik prenses ve yedi cüceleri yerleştirdim.Afiyet Olsun.




22.06.2007

Köftesir

İnternette bir sayfam olmadığı dönemde Mekanımız Mutfak sitesinde görüp denediğim bir tarifti köftesir,sonra geçen ramazan eşimin iş arkadaşları her hafta 3-4 gün misafirimiz oldular onlara yaptım çok beğendiler her defasında "yarın yine yaparmısın" dediler o kadar çok yapmışımki ramazandan sonra uzun bir süre yapmadım ve geçen hafta gelen misafirlerimize zeytinyağlı yemeklerle beraber ortaya bu köfteyi yaptım ve yine çok beğenildi fakat misafirlerimiz ilk kez gelecekleri için öyle telaş yapmışım ki resmini çekmeyi unutmuşum köftesirin, son anda aklıma gelince masada yemek yenirken acelece çektim misafirler bile halime şaşırdılar :) resim pek iyi değil ama tadı süper, işte tarifimiz ;

Malzemeler

1 su bardağı köftelik ince bulgur
1 yumurta
2 yemek kaşığı tereyağı
1,5 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un (yaklaşık 2-3 yemek kaşğı)
haşlamak için sıcak su
250 gr. sotelik et
1 kase sarımsaklı yoğurt
yağda kızdırılmış kırmızıbiber

Önce ince bulguru üzerini geçecek kadar sıcak su ile ıslatıp üzerini kapatıp 15 dakika demlenmeye bıraktım , tereyağını erittim şişen bulgurların üzerine ekledim yumurtayıda ekleyip yoğurmaya başladım azar azar unu ekledim elime yapışmamaya başlayanca ufak ufak yuvarlaklar yaptım (fındık büyüklüğünde) arada bir elimi ıslatarak yaptım yuvarlakları sonra kaynamış suya biraz tuz ekleyerek 15 dakika haşladım. Bu esnada etleri biraz sıvıyağ ile soteledim iyice suyunu çekip pişince kırmızı biber ekledim ve ocaktan aldım. Köfteleri sarımsaklı yoğurt ile karıştırdım üzerine sotelen eti yağıyla beraber döktüm.Afiyet Olsun. (Bir gün önceden bile yapıp haşlamadan dolapta bekletebilirsiniz köfteleri)



19.06.2007

Sen Çok Yaşa Kıraç... ve Yaz Pastası

Açıkhava konserleri başladı bizde Harbiyede çok güzel bir gece geçirdik Kıraç sahnede devleşti derler ya işte öyleydi bitmez tükenmez bie enerjiyle eski yeni bütün şarkılarını hepbir ağızdan söyledik. Bu nasıl güzel, nasıl kuvvetli bir ses demekten kendimizi alamadık Kıraç sahnede doğumgününüde kutladı inşallah daha uzuuuun yıllar sahneden inmez bizi sesinden ve şarkılarından mahrum etmez. Tarifsiz yazı yayımlamak istemedim işte buda yaz pastamız oldukça az malzemeyle hemde hafif bir pasta bende Sevaal'in sayfasında görüp denedim tavsiye ederim
Malzemeler

1 adet 26 cm lik pandispanyanın sadece bir katı
1 kase çilek
2 paket kremşanti
2 su bardağı soğuk süt
1 paket krema sertleştirici
isteğe bağlı üzerine çilek sosu

Ben daha önce yapıp buzlağa kaldırdığım pandispanyanın bir katını kullandım isteseniz hazır olarakta alabilirsiniz.Pandispanyayı kelepçeli kalıbımın içerisine oturtup biraz şekerli süt ile nemlendirdim sonra kalıbın iç kenarlarına ikiye bölünmüş çilekleri dizdim sonra ortasına ufak parçalara bölünmüş çilekler koydum, kremşantiyi soğuk süt ile çırptım kalıbın içindeki pandispanayanın içine ve üzerine düzgünce sürdüm birkaç saat dolapta dinlendirip servisten biraz önce hazır çilek sosu ile süsledim. Afiyet Olsun.









15.06.2007

Susam Mantolu Tahinli Kek

Tarif Oktay Usta'ya ait ne zamandır denemek istiyordum Pınar'ın sayfasında görünce Blogdan arkadaşlarım geldinden yaptım ,keki ben biraz fazla pişirmişim susamlarım karardı ama tadı nefisti Özlem kekin tarifini bekliyorum hazır alınmış gibiydi tadı deyince ilk sırayı kek tarifimiz aldı :)

Malzemeler

3 yumurta
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı tahin
1 çay bardağı soğuk süt
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un (Oktay usta göz kararı ölçü vermiş ama sağolsun Pınar ölçmüş)

Mantosu İçin

1 tatlı kaşığı margarin
1 çay bardağı susam
1 çorba kaşığı kırılmış ceviz

Önce yumurta ve şekeri kabarana kadar yalaşık 5 dakika çırptım sonra mikseri kaldırıp tahta kaşıkla sıvıyağı ve sütü ekledim unu ve kabartma tozunu eleyerek ekledim ve tahta kaşıkla yumurtanın kabarıklığını söndürmeden aşağıdan yukarıya karıştırdım en son tahini ekleyip biraz daha karıştırdım. Kalıp için yağı fırça ile bütün kalıba sürdüm susamı kalıbın her tarafına eşit gelecek şekilde serptim en son cevizleri tabana yayıp kek karışımını döktüm.Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede pişrdim yaklaşık 40 dakika .Afiyet Olsun.



12.06.2007

Misafirlerim ve kuskus Salatası

Bu hafta çok yoğun bir trafik vardı evimizde; Salı günü Pastacı Burcu ve arkadaşı Hilal birkaç saatliğine misafirim oldular,Perşembe günü blogcu arkadaşlarımdan Özlem,Hande ve Pastacı kız Özlem geldi Süheyla'da gelecekti ama yağmur yüzünden gelemedi,Cuma sabahı bir arkadaşımızın annesinin vefatı üzerine Ankara'ya gittik ve gece döndük,Pazar akşamı yemeğe misafirlerim vardı.... Yazarken bile yoruldum :) Blogcu arkadaşlarımla çok güzel bir gün geçirdik bol bol sohbet ettik, cumartesi günü doğumgünümdü bilirmiş gibi sağolsunlar elleri kolları dolu gelmişler pastacı kız Özlem taa karşıdaki evinden harika ayçörekleri getirmiş yumuşacık tadı nefisti Ankara yolculuğumuzda yolda bile yedik birde hediye getirmiş arkadaşım :) Özlemle Handede çok hoş hediyeler getirmişler Hande birde nefis tırtıl kurabiyelerini yapmış afiyetle yedik. işte o günden soframız
ve tarifimiz ;Malzemeler

Yarım paket kuskus makarna
10 adet sosis
bir kase haşlanmış mısır (yada konserve mısır)
3 adet taze soğan
yarım demet dereotu
tuz,limon,yağ

Önce kuskusu bol suda haşlayıp süzdüm üzerine soğuk su döküp hem soğumasını hemde yapışmamasını sağladım.Sosisleri 10-15 dakika haşlayıp ufak parçalara böldüm, dereotu ve taze soğanı yıkayıp ufak ufak doğradım sonra bütün malzemeleri kuskusa ekledim tuz, limon ve yağıda ekleyip karıştırdım. Afiyet Olsun.






7.06.2007

Yumurtalı Ekmek

Pazar kahvaltısı için yaptım yumurtalı ekmeği pişerken lezzetinin ilk sinyallerini vermişti zaten, leziz mi leziz bir ekmek oldu.Dikkat edilmesi gereken tek nokta malum havalar ısındı içinde yumurta olduğu için aynı gün tüketmeyecekseniz dolapta saklamak.İşte tarifi;

Malzemeler

2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
2 yumurta
2/3 su bardağı ılık süt
3 bardak un
2 yemek kaşığı şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı kuru maya

Ekmek makinasına ılık süt,eritilmiş yağ ve yumurtaları ekleyip unun bir kısmını üzerine döktüm şeker ve tuzu ekmek kabının iki ayrı köşesine döküp üzerine kalan unu ekledim unun ortasına mayayı koyup temel ekmek programında (benim makinamda 1. program) pişiridim 750 gr. mis gibi ekmeğim oldu.Afiyet Olsun.



5.06.2007

Fındıklı Çikolata


Geçen haftalarda bebek görmeye gittiğimiz arkadaşlarımıza yaptım bu truffları daha önce sayfamda tarifini yazmıştım fakat bu defa hem daha az ölçü ile yaptım hemde içine bütün fındık koydum çok daha lezzetli oldu.Kendi yaptığım şeyleri hediye götürmek bana ayrı bir zevk veriyor bazen bir kek bazende çikolata ama hepsi ev yapımı.İşte tarifimiz ;

Malzemeler

200 gr. bitter kuvertür çikolata
200 ml sıvı krema (küçük paket)
8 adet portakallı minik kek
1 kase iç fındık
toz fıstık,file fındık,file badem,pudra şekeri,kakao ,hindistan cevizi yada renkli şekerler (isteğe bağlı)

Ben daha önce yaptığım kekleri buzluğa koymuştum onları kullandım yeni yapılmış kek yada buzluktaki herhangi bir kek olabilir miktarını zaten kıvamına göre ayarlayabilirsiniz. Önce çikolatayı ufak parçalara böldüm,kremayı kısık ateşte kaynama noktasına gelenen kadar karıştırarak ısıttım hafif kaynayınca ocaktan alıp içerisine çikolataları ekledim iyice karıştırıp erimesini sağladım.Kekleri rondodan geçirip çikolatalı karışıma ekledim karıştırdım ve bir saat kadar dolapta beklettim sonra ufak parçalar koparıp içine bütün fındık koyup yuvarladım karışım tamamen bitince yuvarladığım çikolataları istediğim dış malzemeye buladım ben fıstıklı ,hindistan cevizli ,bademli ve pudra şekerli yaptım.Ufak çikolata kaplarına koyup kutuladım. Afiyet Olsun.



1.06.2007

Sodalı Kek ve Çiçekler

Hep duyarım sodalı keki ama hiç yapmamıştım tadı nefis mi nefis kesilirken bile lezzetini anlayabiliyosunuz damla çikolata koymaya cesaret edemedim bu defa kakaolu yaptım ama bir dahakine bütün riskleri göze alıp çikolatalı yapacağım bakalım dibe çökmeden pişirebilecekmiyim :)

Malzemeler

4 yumurta
4 kahve fincanı şeker
3 kahve fincanı sıvıyağ
1 şişe soda
9,5 kahve fincanı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
yarım kahve fincanı kakao
4 yemek kaşığı süt

Önce şeker ve yumrtayı kabarana kadar çırptım arkasından soda ve yağı ekledim çırpmaya devam ettim en son un,vanilya ve kabartma tozunu eleyerek ekledim.Karışımın yarısından biraz azını başka bir kaba aktarıp kakao ve sütü ekledim ortası delikli kek kalıbıma önce sade karışımdan bir miktar döküp üzerine kakaolu karışımın tamamını döktüm ve en üste kalan sade karışımın tatamamını döküp önceden ısıtılmış fırında 180 derecede pişirdim.Afiyet Olsun.

Ve bunlarda geçen ay eşimle balkonumuza ektiğimiz çiçekler ;
Domates henüz çiçeklenmedi ama nane epey büyüdü;

Gül tam dokuz tane açtı öyle güzel ki ;
Balkonumuzun nazlı bebekleri salatalık ve çilek her sabah merakla büyümelerini seyrediyoruz.