25.11.2008

İkram Kurabiyeler



Pastacı Kız Özlem'in ikram kurabiyelerini bilmeyen yoktur heralde, biz bu kurabiyeleri yiyince Özlem'i fena halde sıkıştırmıştık malzeme listesinde eksik aramıştık çok az malzeme ile çok leziz bir kurabiye oluyor denemenizi tavsiye ederim benim kalıbım biraz büyüktü Özlem'in kalıplarından bulabilirseniz daha şık olabilir.



Malzemler
  • 250 gr margarin (oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 3 su bardağı un (yetmezse daha sonra azar azar un ilave ediliyor)
  • üzeri için file fıstık,file badem,toz fıstık (ben evde ne varsa kullandım)
  • arasına sürmek için nutella

Margarin ve pudra şekerini karıştırıp üzerine un,kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip yoğurdum hamuru 10 dakika dinlendirdikten sonra kenarı tırtıklı kalıp ile kurabiyeler kesip önceden ısıtılmış fırında 175 derecede pişirdim. Kurabiyeler pişince bir kurabiyenin üzerine nutella sürüp diğer bir kurabiyeyi üzerine kapattım onunda üzerine ince bir kat nutella sürüp fıstığa buladım, bir kısmının üzerine bal sürüp damla çikolata ve renkli şekerlerle süsledim. Afiyet Olsun.

20.11.2008

Ufuk İçin; Aslan Terbiyecisi Pastası :)

Fenerbahçe - Galatasaray derbisinin ardından çok sevinen eşim için ve kızdırmak istediğimiz galatasaraylı arkadaşımız Ufuk için yaptım bu pastayı, dilimlerken üzerindeki futbol topu şeklindeki gofret diski çıkarıp herkesin mutlu olmasını sağladım. Pandispanya olarak Müge'nin müthiş çalışması pandispanya dosyasından faydalanıp yoğurtlu pandispanyayı yaptım gerçekten nefisti.



Pandispanya İçin


  • 4 Adet Yumurta

  • 4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker

  • 3 Türk Kahvesi Fincanı Un

  • 1 Türk Kahvesi Fincanı Yoğurt

  • 2 Yemek Kaşığı Kakao

  • 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ

  • 3 Yemek Kaşığı Kaynar Su

  • 1 Paket Kabartma Tozu

  • 1 Paket Vanilya

Ara Kreması İçin



  • 1 paket kremşanti

  • 1 su bardağı soğuk süt

  • 150 gr. çikolata

  • 1 adet muz

  • fıstık

Üzeri İçin



  • 1 paket kremşanti

  • 1 su bardağı soğuk süt

  • renkli şekerler

  • futbol topu şeklinde gofret disk

Pandispanyayı Müge'nin tarif ettiği gibi ;Yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırptım. Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırptım, Toz malzemeleri birlikte eleyip, yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırptım Yağlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30-35 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirdim. Soğutup iki kat olacak şekilde kestim.


Ara kreması için, kremşentiyi sütle çırptım, çikolatayı benmari usulü erttim çırptığım kremşantiye karıştırdım pastanın arasına sürdüm üzerine muzları dilimledim ve fıstıkları serpiştirdim en üst katı üzerine kapattım. Dış kreması için diğer paket kremşantiyi sütle çırptım pastanın üzerini ve dışını sıvadım kalan kısma renkli gıda boyası karıştırıp kenarına süslemeler yaptım, renkli şeker ile kenar kısımları süsledim. Gofret diskin resim olmayan tarafını suyla hafif ıslatıp resimli tarafı üste gelecek şekilde pastanın üzerine yerleştirdim. Afiyet Olsun.

13.11.2008

Elmalı Kek

Evde elma fazlası olunca değerlendirmek için hemen tarif aramaya başladım ,Lezzet dergisinin Şımartan Tatlar kitabı imdadıma yetişti hem damak tadımıza uygun hemde kolay bir tarif buldum yapım aşamalarını okurken atladığım bir nokta oldu kek karışımını ikiye ayırıp araya elmaları döşemem gerekirken dalgınlıkla kek karışımının tamamını kalıba döktüm ama lezzetten birşey kaybetmedi işte tarifimiz ;

Malzemeler
  • 185 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 180 ml süt
  • 165 gr. toz şeker
  • 2 yumurta
  • 335 gr. kek unu (ben normal una kabartma tozu ekleyip kullandım)

Elmalar İçin

  • 3 adet orta boy elma
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 60 ml su

Üzeri İçin

  • 60 gr tereyağı
  • 110 gr un
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 75 gr.esmer şeker (ben normal şeker kullandım)
  • 2 yemek kaşığı su

İlk önce üzerine rendelenecek hamuru hazırladım ; un ve tarçını karıştırdım içine oda sıcaklığındaki tereyağını doğrayıp yoğurdum, şekeri ve suyu ekleyip yoğurup streç folyoya sarıp 30 dakika dondurucuda beklettim.

Elmalar için ; kabuklarını soyduğum elmaları ekmek tahtası üzerinde ince ince dilimledim su ve şeker ile kaynayana kadar pişirip soğuttum.

Kek hamuru için ; tereyağını ve şekeri mikserle çırptım,tek tek yumurtaları ekleyip çırpmaya devam ettim un ve sütü ilave edip tahta kaşıkla karıştırdım. 22 cm lik kare kek kalıbını yağlayıp hamurun 2/3 ünü kalıba döktüm üzerine pişirdiğim elma dilimlerini dizdim kalan karışımı üzerine yaydım. Buzlukta bekleyen hamuru rendenin iri tarafıyla rendeleyip kekin üzerine serpiştirdim. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede yaklaşık 45 dakika pişirdim. Afiyet Olsun.

5.11.2008

Yeşil Mercimek Salatası

Misafir geleceği zaman iki gün önceden hazırlıklara başlıyorum ilk işim mönü belirlemek arkasından alışveriş listesi hazırlayıp mutfağa giriyorum ne yapacağımı bilince ve malzemeler elimin altında olunca işler hem kolay hem zevkli hale geliyor. Geçen haftalarda gelen arkadaşlarıma hazırladığım sofrada salatalardan biri yeşil mercimek salatasıydı hepimiz çok beğenerek yedik hatta o kadar bereketli oldu ki akşam çaya gelen annemlere bile yemek kısmet oldu işte soframız ve tarifi ;
sofrada olanlar ;
Malzemeler
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • yarım su bardağı pirinç
  • 2 adet orta boy havuç
  • 4 dal taze soğan
  • limon
  • tuz
  • zeytinyağı

Mercimeği üzerini geçecek kadar su ile haşladım süzdüm, Pirinci iki su bardağı suda haşladım süzdüm ikiside soğuyunca bir kaseye alıp üzerlerine havuç rendeledim, taze soğanı ince ince doğradım ekledim tuz,limon ve yağ ekleyip karıştırdım. Afiyet Olsun