1.08.2007

Haşhaşlı Çörek


Uzun süren bir arayış sonunda Eminönünde ezilmiş haşhaş bulabildim ,fakat nasıl bir tarif uygulayacağımı bilemedim ama canım arkadaşım Zerrin taa :Kıbrıstan imdadıma yetişti hemen taa Bolu’daki anneciğini arayıp bana bu nefis tarifi verdi bende kardeşimin Afyonlu arkadaşlarında yediği ve benden ısrarla istediği haşhaşlı çöreği yaptım pişerken çıkardığı koku bizi mutlu etmeye yetti hele birde çayın yanına geldiğinde bir tabak bitiverdi :)Zerrin’e ve Fikriye teyzeye çook teşekkürler.İşte tarifimiz ;

Malzemeler

2 su bardağı ılık süt
1 paket yaş maya
1 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tuz
1 su bardağı sıvıyağ
Aldığı kadar un (hamur ele yapışmayana kadar)

İçi İçin
250 gr dövülmüş yağlı haşhaş
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı ceviz
Üzerine
Yumurta sarısı
Toz haşhaş

Ilık sütün içine mayayı ve şekeri koyup kabarması için beklenir sonra sıvıyağ,tuz ve azar azar un eklenerek yumuşak bir hamur elde edilir.Hamur kabarması için sıcak ortamda bekletilir. Bu esnada haşhaş ile yağ karıştırılır ,hamur kabarınca dört parçaya bölünüp her parça çok ince olmayacak şekilde açılır ve arasına haşhaşlı karışım sürülüp üzerine ceviz serpilir sonra geniş kenardan başlanarak rulo yapılır ruloyu bir ucundan tutup diğer ucundan kıvrılır( simitin kıvrımları gibi) sonra tepsiye yerleştirilir diğer hamurlarada aynı işlem yapılıp tepsiye yan yana dizilir ve dört parmak genişliğinde dilimlenir üzerine yumurta sarısı ve kuru haşhaş sürülüp önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir.Afiyet Olsun.

22 yorum:

munevver dedi ki...

Sevgili Seda, haşhaşlı şeyleri çok severim. Eline sağlık. Seni tanımak da çok güzeldi. Tekrar görüşmek üzere, sevgiyle öpüyorum.
Nane Limon

Adsız dedi ki...

aramıza hosgeldın seda cım.. yaff ben su hashası hıc denemedım:( bak tadını merak ettım sımdı..
sevgıler
fıdan

Adsız dedi ki...

Canım , ellerine sağlık..Harika görünüyor..Yengemin yaptığı haşhaşlı pufidik çöreklerin kokusu geldi burnuma...Eminim enfes olmuştur..Ben haşhaşlı tarifleri seviyorum gerçekten..

Adsız dedi ki...

Seda'cım yine nefis bir görüntü, ellerine sağlık, sevgiler,öptüm...

Adsız dedi ki...

sedacığım harika şeyler yapmışsın ellerine sağlık

o kadar güzel gözüküyolar ki bayıldım bayıldım... top kekler , pasta ,benim yapamadığı cheese cake, çörek herşey harika gözüküyor harika ..

bende taşınacağım sanırım yakında

bir daha ki pikniğe bende gelmek istiyorumm :)))

sevgiler
aslı

Bir Anne dedi ki...

Sedacigim, ellerine saglik, hashasli corek harika gorunuyor. Paket konusunda sen bana telefon etmeden once bloguma bir kac yorum birakmissin, ancak bugun okudum onlari, kusura bakma. Neyse ki sonuc guzel olmus. Hepsini gule gule kullan kardesim. Sevgiler, selamlar...

Adsız dedi ki...

Canımın içi Sedam, beğenmene sevindim. Yanına çay pek güzel olur ... Ohhh canım istedi şimdi :)))

Ellerine sağlık bitanem.

Adsız dedi ki...

canım sedam;

Kevgire yaptığın güzel katkın için
çok tşkler
kocaman yüreğinden ve yanaklarından öpüyorum
sevgiler

ayseyaman dedi ki...

Sevgili Hoş Seda,
canım ben yeni mekanının açılışını kaçırmışım! :)
Hayirli olsun yeni yerin, çok güzel olmuş çok! Güle güle blogspotunu kullan canım.
Bu arada Turk Gecesi bannerinin adına Yaman Etkinlik demişsin, ne tatlısın, çok sevindim, gülümsettin beni. :)
Tarifinde çok güzel görünüyor.
Ellerine sağlık
Bu adresini linklerime ekliyorum canım.
Sevgilerle

Yemekbahane dedi ki...

Seda'cım merhaba,

Harika gözüküyor, çok severim ben de haşhaşlı çöreği bunu denemek isterim en kısa zamanda.Ellerine sağlık.

Sevgiler
Müge

Damak Tadı dedi ki...

Tatlı Seda'cığım,
Bende haşhaşlı şeyleri çok severim canım.Senin yaptıklarında o kadar nefis görünüyorlar ki,ellerine sağlık canım.Sevgili Zerrin'in ve anneciğinin de ellerine sağlık canım.
Nasıl gidiyor yeni iş yeriniz canım?Yerleşebildiniz mi?İlk fırsatta geleceğim canım çok istiyorum.Kocaman öpüyorum canım seni.Sevgilerimle.

Pembelinin Mutfağı dedi ki...

Ellerine sağlık Sedacım, çok lezzetli olduğu her halinden belli!

yaban mersini dedi ki...

seda cnm..demek haşhşları bu çöreği yapmak için arıyormussun.bilseydim ben de alırdım..harıka görünüyor çünkü.selamlar.

angel dedi ki...

merhabalar,bende sızın gıbı blogcudan blogspota gecenlerdenım.burda rahatım ve memnunum.sızn blogu bi arkadasımın arkadaşalrı lıstesınd egordum.cok begendım.tarıflerın harıka.bende beklerımmm.....

Adsız dedi ki...

Ellerinize saglik blogunuzu yeni tanidim ve hosuma gitti artikin sik sik ziyaretinize gelecegim, tum tarifleriniz bir baska guzel. Gorusmek uzere.

Adsız dedi ki...

CANIM ELLERINE SAGLIK COREKLER KARSIDAN YE BIZI YE BIZI DIYE BAGIRIYORLAR
SEVGILER

Adsız dedi ki...

BU ARADA BEN NURCAN SENIN ESKI KOMSUN:))
www.yenitadlar.blogcu.com

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Ya bu haşhaş ezmesini nerede bulabilirim Eminönü'nde ben, şöyle bir çörek yemek benim de hakkım:)

MUTFAKTA HOŞ SEDA dedi ki...

Münevver abla teşekkür ederim bende sizi tanıdığıma çok sevinidim

Fidaneli harika bşr tat denemeni öneririm

Buçin bende haşhaşı çok seviyorum yengenin tarifini verirsen deneriz

Ebru sağol canım

Aslı beğenmene çok sevindim,yeni bir piknik olursa haberleşelim

Nurgül canım çok teşekkür ederim inan hepsini çok beğendim

Zerrinciğim annen ve senin sayende canım

Esracığım aslı ben teşekkür ederim tarifimi yayınladığınız için

Ayşe yaman Ayşe tabiki tarifleride yaman Ayşe :))

Müge çok teşekkürler

Gül evet canım yavaş yavaş alışıyoruz yolun düşerse beklerim

Nazife sağol canım

MUTFAKTA HOŞ SEDA dedi ki...

Süheylacığım aklımda tarif olmadan aldım ama yeri biliyorsun değil mi?

Angel beğenmene çok sevindim sayfanı hemen ziyaret edeceğim

Huriye çok memnun oldum beğeniniz benim içi çok önemli teşekkürler

Nurcancığım sağol canım

Pınarcığım eminönünde cosşun sucuklarının yeri var ya mısır çarşısının yan sokağında tam onun yanındaki baharatçıdan aldım canım bulamazsan haber ver ben alırım

Yasemin dedi ki...

sedacm ne guzel corekler bunlar! ellerin dert gormesin.. bizim oralarda hashas surtmesi denir hashas ezmesine. ve rengi simsiyah olur.. ama ben hic bizim taraflar disinda boylesini gormedim heralde bitek bize has :) acaba senin coregi bizimkiyle yapsam nasil olur himm.. ben bi deniyeyim sanada bilgi veririm :) ellerine saglik!!

serinmavi dedi ki...

Canım bu tarifi denedim,Kütahya tatilimizden haşhaş ezmesi almıştım onu kullandım.Çok güzel oldu ama tuz oranını biraz daha azalltmalıyım diye düşündüm bir dahaki sefere.Daha çok haşhaş var elimde :)eline sağlık...selamlar.............