6.08.2007

Ekşi Mayalı Köy Ekmeği ve Çilek Reçeli

İlk ekşi mayayı Ayşe'den duymuştum ama maya yapım aşaması beni biraz düşündürmüştü sonra ,geçen ay komşum Neriman abla ile memleketi Çerkezköye gittik orada nefis köy ekmeğinin yapımını öğrendim sağolsunlar bana kendi mayalarından verdiler bende o hamurla ekmek mayalayıp her ekmek yapışımda hamurdan bir parça koparıp kendi mayamı oluşturuyorum.Benim uyguladığım yöntem basit ekmek yapımı yani ekşitilmiş hamur ile mayalıyorum ama Ayşe'nin yöntemi ile kendi mayanızı oluşturabilirsiniz yada hazır ekmek hamurunu ekşiterek onu maya olarak kullanabilirsiniz. İşte benim tarifim ;


  • Bir avuç kadar ekşi maya

  • ılık su

  • tuz

  • yarım çay kaşığı şeker
  • 1 paket yaş maya
  • un

Önce ekşi mayayı ılık su ile karıştırıp hafif köpürene kadar beklettim sonra maya,tuz,şeker,ılık su ve un ile yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurdum hamuru sıcak bir yerde (ben bahtaniye ile sarıyorum)beklettim hamur iki katına çıkınca un ile azıcık daha yoğurdum bir dahaki ekmek için ucundan biraz koparıp kendime maya ayırdım şekil verdim önceden ısıtılmış fırında 170 derecede pişiridim.Fırından çıkıncamutfak havlusuna sardım ve beklettim.Afiyet Olsun.

ÇİLEK REÇELİ

  • 1 kg. çilek
  • 1 kg. şeker
  • bir çay kaşığı tereyağı
  • yarım limon suyu
  • Çilekleri bir gece önceden şeker ile beklettim sabah içerisine yağ ekleyip kaynattım,son beş dakikada limon suyunu ekledim.Afiyet Olsun

17 yorum:

Adsız dedi ki...

Miss gibi tatlı-tuzlu kokusu buraya kadar buram buram koktu sanki ''' Acıktım mı ne :)
Ellerine sağlık Sedacım

Adsız dedi ki...

seda cım ellerıne sağlık.. ben ekmeğimi evde ekmek makınasında yapıorum. ama bu ekmek cok gusel görunuyor. pekı anlamadığım sey su; eksı mayayı nasıl elde edebilirim?
sevgıler
fıdan

MUTFAKTA HOŞ SEDA dedi ki...

Fidancığım fırından aldığın ekmek hamurunun birkısmını ılık su ile eritip kabararak köpürmesini sağlayabilirsin

Yasemin dedi ki...

anacumm ekmek ve recel :) bu aralar en favori lezzetlerim.. azimle recel yapmak istiyorum ama bi turlu firsat olmadi.. hem ekmek makineside baska ise yaramis olur :) senin tarifi ekmek makinesinde yapabilirmiyim sedacim? tabii seninki kadar lezzetli olurmu onu bilmem :D ellerine saglik cigerim ;)

Unknown dedi ki...

Sedacığım ellerine sağlık. Şimdi ekşi mayalı ekmeğini görünce çook uzun yıllar öncesine gittim. Babaannem çocukluğumuzda köy fırınında yapardı bu ekmekden fırından çıktığı gibi sıcak sıcak yerdik. Reçelinde harika duruyor. Sevgiler..

ozlemhan dedi ki...

Of Of sıcak ekmek ve reçel.canım sen bu ekmekleri makinedemi fırındamı pişirdin.Ellerine sağlık canım

Adsız dedi ki...

ablam ya çok özledik ekmeklerini reçellerini, poğaçalarını böreklerini, özelliklede sizi..
bu yoğun günlerinde bile ne güzel şeyler yapıyosun abla ellerine sağlık...

Adsız dedi ki...

Canımın İçi Sedam,

EKmeğinde, reçelinde enfes olmuş.

Ellerine sağlık bitanem.

Uğramaya çalışacağım.

Öpüyorum seni tatlı yanaklarından

yemek dedi ki...

Seda, kokusu ekmeğinin sınırları aştı.:)
Merak ediyorum ekşi mayanın normal mayalara göre ne gibi bir farkı oluyo?
Bizde köy ekmeği hep kurutulmuş yukka şeklinde olur. Yani tadını oradanda tahmin edemiyorum.
Selamlar canım...

Damak Tadı dedi ki...

Tatlı Seda'cığım,
Senin yaptığın bu ekmek adeta Trabzon ekmeğine benzemiş canım.Bizde de fırınlarda hep ekşi maya ile ekmekler yapılır ve haliyle biraz tadı farklı olur.Buzdolabında ise 10 güne kadar kalabilir.Kahvaltılarda ince dilimler halinde kesilip kızartılıp tereyağ üzerine hafif tuz ve karabiber serpilip yenir.))
Sayfanda görünce hemen eskiler geldi aklım tatlı Seda'cığım.O güzel ellerine sağlık canım benim.

Sevgilerin en güzeli seninle olsun.Öpüyorum.

Adsız dedi ki...

Seda'cım ekmekde reçelde nefis. Ellerine sağlık canım, sevgiler, işlerinde kolaylıklar..

Adsız dedi ki...

canım yeni sayfan hayırlı olsun tabii yeni işinde yine sayfandaki tüm mamalar birbirinden leziz gözüküyor sevgilerrr damla
(cedene)

Adsız dedi ki...

Hmmm,bayilirim köy ekmegine.Türkiyedeyken,köyden dayimin kizi geldiginde bize seviyoruz diye her seferinde getirir sagolsun.Ellerine saglik.

Adsız dedi ki...

merhabalar sedacım görüntü .ok güzel ellerine sağlık....
selamlar...
www.denizesintisi.com

ayseyaman dedi ki...

Seda'cığım ellerine sağlık, nefis görünüyor ekmeğin.
Bu arada ben ekşi mayamı neredeyse bir aydan fazladır besleyemiyorum, iyi hatırlattın kim bilir ne haldelerdir şimdi.
Canım tarifine baktım, benimkinden çok çok daha pratik görünüyor. ben sayfalarca anlatıyorum ekmek yapmasını öyle olunca arkadaşlar maya yapım aşamasını kara kara düşünüp vazgeçiyor. Sen sanslısın hazır saglıklı mayaya konmuşsun. :)he he!
Guzel ellerine sağlık canim, recelle cok guzel!
Mayana iyi bak
sevgilerle:)

MUTFAKTA HOŞ SEDA dedi ki...

Buçin bir dilim gönderiyorum sana bol reçelli :)

fidancığım bana kendi yaptıkları hamuru verdiler onu maya yaptım ama hazır hamurlada olur

yasemin tabiki ekmek makinasında olur ama ben benimkinde denedim reçeli çok koyu yaptı birde 300 gr çilekle yapabiliyor fazlasını almıyor birde sen dene bakalım

seldacığım köy lezzeti gibisi varmı canım mis gibi olur


özlemciğim fırında pişirdim nefisti dene sende

gülşahcığım bizde sizi çok özledik biz gelemiyoruz siz gelin bari :)

zerrin bekliyorum canım

lavantin daha yumuşak dokulu bir ekmek oluyor canım

gül evet canım trabzon ekmeği gibiydi tadı dolapta beklettim tadı hiç değişmedi sağol canım

ebru sağol canım

damla iyi dileklerin için çok teşekkür ederim

senem beğenmene çok sevindim canım

ebru teşekkürler canım

ayşeciğim seninki kadar profesyonel değil benim mayam sen resmen kendin yapıyorsun ben hazıra kondum ama senin bilgiler arşivde onuda deneyeceğim inşallah

Adsız dedi ki...

slm sedacım.....

ne güzel yapmışsın....reçelle birlikte sunmakta harika bir fikir....

ellerine sağlık.....nefis bir görüntü....