29.11.2006

Açma Börek

Börek tariflerine bakarken yufka ile yapılanları tercih ederim sanki açma börek yapamam gibi gelir eğer sizde benim gibi düşünenlerdenseniz bu tarif çok kolay en azından düzgün açmanız gerekmiyor tarifi bloglardan birinden almışım ama hangisinden aldığımı yanına not etmemişim.

Malzemeler
8 su bardağı un
3 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 paket yaş maya
ılık su
İç Malzemesi
yarım kg. ıspanak
2 tane kuru soğan
tuz
karabiber
150 gr. margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
Mayayı bir su bardağının içinde ılık su ile eritip 2 dakika beklettim ,unu bir kaba eledim tuz ve şekeri ekleyip ortasını açtım bardaktaki mayayı ve suyu unun ortasına döktüm ılık su ekleyerek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurdum 2 saat üzeri kapalı halde sıcak bir yerde mayalanması için bıraktım.
İçi için ıspanağı yıkayıp süzdüm ince ince doğradım soğanlarıda yemeklik doğradım tuz ve karabiber ile karıştırdım .
Bir tavada margarini erittim sıvı yağ ile karıştırdım.
Mayalanan hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler koparıp ekmek kesme tahtası büyüklüğünde diktörtgen açtım üzerine hazırladığım yağı sürdüm uzun kenarına ıspanaklı harcı koyup sıkca rulo yapıp tepsiye koydum 20 dakika tepside mayalandırıp ruloları üçe kesip üzerine yumurta sürüp 200 derece fırında yarım saat pişirdim.Afiyet olsun

28.11.2006

Ayva Tatlısı

Dün ,pazardan aldığım ayvaların yumuşadığını farkettim bunlar tam tatlılık olmuşlar deyip kolları sıvadım bu tarif hem çok kolaydır hemde aile üyeleri ve komşularım tarafından çok beğenilir.

Malzemeler

İstediğiniz sayıda mümkünse ufak ayva (ben 4 tane ile yaptım)
1 tane elma(iri)
şeker
gıda boyası yada kızamık şekeri
1 çay bardağı su
karanfil
kaymak
Öncelikle ayvaları ikiye bölüp kabuklarını soydum ortalarındaki çekirdeklerini çıkarıp tatlı kaşığı yardımıyla ortalarını biraz oydum ayvanın altını azıcık kesip tencereye düz oturmasını sağladım.Bir tane elmayı rendeledim her ayvanın oyduğum iç ksmına dışarıya taşmayacak kadar elma koydum her ayvanın üzerine 2 yemek kaşığı şeker döktüm kürdanın ucu ile kırmızı gıda boyası ,İki üç de karanfi koyup1 çay bardağı suyu ekledim en kısık ateşte bir saat kadar arada bir tencerenin dibinden kaşıkla renkli suyu ayvaların üzerine gezdirip rengin eşit dağılmasını sağladım bir saat sonra pamuk gibi yumuşak tatlılarım oldu kaymakla ve fıstıkla süsledim iki tanesini yan komşuma, iki tanesini karşı komşuma gönderip kalanları eşimle afiyetle yiyeceğiz.