28.02.2007

İrmik Helvası

Annemlere gittiğimde ailecek tatlıyı çok sevdiğimiz için irmik helvası yaptık çok lezzetli oldu afiyetle yedik.

Malzemeler
125 gr tereyağı
yarım çay bardağı sıvı yağ
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 su bardağı irmik
2 su bardağı şeker
4 su bardağı süt

Sütü ve şekeri karıştırarak kaynattım, bu sırada yağı eritip sıvı yağıda ekleyip dolmalık fıstıkları kavurdum renkleri biraz dönünce irmiği ekleyip kavurmaya devam ettim rengi altın sarısına dönünce kaynayan şekerli sütü dikkat ederek yavaşça üzerine döküp 3 dakika sonra altını kapatıp demlenmeye bıraktım.Afiyet Olsun

26.02.2007

Yumuşacık Poğaça

Cumartesi günü kardeşimle alışverişe çıkacaktık bende kardeşim gelmeden önce hamuru mayalayıp bu yumuşacık poğaçaları yaptım çaylarımızla beraber afiyetle yedik.

Malzemeler

1 paket yumuşak margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine)
1 su bardağı ılık süt
1 paket yaş maya
2 yemek kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
İçi İçin
beyaz peynir

Aldığı kadar un yazan tarileri eskiden yapmak istemezdim ama şimdi un miktarı belirtilenleri bile kendi göz ayarımca yapıyorum unu bir kaba eleyip azar azar unu hamura ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir kıvam alınca un eklemeyi bırakıyorum.Bu tarifte öce ılık sütün içine mayayı ve şekeri ekleyip karıştırıp hafif köpürmesi için bekletiyorum bu esnada margarin,sıvıyağ ve yumurtayı karıştırıyorum,sütlü karışımı ekleyip unla beraber tuzuda ekliyorum yumuşak bir hamur olana kadar un ekleyip yoğuruyorum.Hamuru mayalanması için bekletmiyorum.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp içlerine peynir koyup tepsiye diziyorum ve önceden ısıtılmamış fırında (fırını yavaş yavaş ısınması hamuru mayalandırıyor)200 derecede pişiriyorum.Afiyet Olsun.

23.02.2007

Biz Yine Toplandık ve Çok Eğlendik :))

Bloglar sayesinde çok hoş,eğlenceli birbirinden neşeli üç arkadaşım oldu, evet Zuhal,Burcu ve Ufuk'u kahvaltıya davet ettim sağolsunlar beni kırmayıp evime misafir oldular uzun saatler masada oturduk bir yedik üç sohbet ettik ,yine yedik yine güldük benim için çok güzel bir gün oldu Zuhalciğim saat erken diye başta biraz sızlandı :) ama bir dahakine daha geç toplanmaya karar verdik.Arkadaşlarım elleri kolları dolu geldiler zahmet edip bana hediyeler getirmişler çok mahçup oldum buradan tekrar tekrar teşekkür ediyorum.Ufukcuğum çok şık bir servis tabağı getirmiş ilerleyen günlerde kurabiyelerimin resmini çekeceğim rengini çok beğendim,Zuhalciğim çok işime yarayacak hem kurabiye yapmak hemde süsleme yapmak için kurabiye tabancası getirmiş ve Burcucuğum elleri ile yaptığı orkidelerle süslediği nefis bir çilekli cheesecake ve yine kendi eseri çikolata getirmişti.

Ve masamızdaki tuzlu kekin tarifi;

Malzemeler
3 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı çekirdekleri çıkarılıp doğranmış siyah zeytin
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
tuz,kekik,kırmızıbiber

Önce yumurta mikserle çırpılır sonra sırasıyla süt,yağ,zeytin,un ve kabartma tozu çırpılıp yağlanmış küçük kare borcama karışım dökülür önceden ısıtılmış fırında 180 derecede pişirilir.
Afiyet Olsun

21.02.2007

Meyve Sulu Puding

Adına kısaca meyveli puding dediğime bakmayın gösterişli bir sütlü tatlı oluyor.Her defasında başka bir meyve suyu ile deniyorum portakal ve visne ile de yaptım hazır meyve siyu kullanıyorum ama taze de kullanılabilir ben Bravo markasının çıkardığı çilekli karişık meyve suyu ile yaptım.Bu kadehlerle 8 tane çıktı ölçü isteğe bağlı attırılabilir.

Malzemeler
2 paket vanilyalı puding
3,5 su bardağı süt
3 su bardağı çilek suyu
1 paket piknik bisküvi
süslemek için fındık

İlk önce bir paket pudingi 3,5 su bardağı süt ile pişirdim sunum yapacağım bardağı yarısına kadar pişirdiğim budingle doldurdum üzerine bisküvileri ufalayıp paylaştırdım,diğer pudingi 3 su bardağı çilek suyu ile pişiridim bisküvilerin üzeine kadehlere paylaştırdım ve kırılmış fındık ile süsledim.
Afiyet olsun

19.02.2007

#19 Kek Ye Etkinliği - Mandalinalı Minik Kekler

Hem lezzetli hem az malzemeyle hemde 12 tane kekim oldu biz çok beğendik belki sizde denersiniz.

Malzemeler

1 yumurta
yarım su bardağı şeker
yarım su bardağı mandalina suyu
2 çorba kaşığı hindistan cevizi
2 çorba kaşığı yoğurt
yarım su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı un
yarım paket kabartma tozu


Yumurta ve şekeri mikserle köpürene kadar çırptım ,mandalina suyu, yoğurt,hindistan cevizi ve sıvıyağı ekleyiğ karıştırmaya devam ettim.Ayrı bir kapta un,vanilya ve kabartma tozunu iyice karıştırdım yumurtalaı karışıma ekledim tahta kaşıkla karıştırdım.Muffin kalıbıma kek kağıtlarını yerleştirip 2-3 çorba kaşığı kek karışımı ile doldurup, önceden ısıtılmış 180 derecede yaklaşık yarım saat pişirdim.Afiyet olsun

17.02.2007

Sembüsek (Kapalı Lahmacun)



Hamuru İçin

4,5 su bardağı un
1 çorba kaşığı kuru maya + 1 su bardağı ılık su
Aldığı kadar ılık su
tuz

İçi İçin
500 gr kıyma
2 adet soğan + az sıvıyağ
2 tane sivri biber
2 tane domates
yarım çorba kaşığı biber salçası
maydanoz
tuz, krmızı biber
Hamur için;mayayı 1 su bardağı ılık su ile erittim biraz bekledim,sonra unu ve tuzu ekleyip gerektikçe ılık su ekleyerek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurdum.Hamrun üzerine nemli bir bez örtüp mayalanması için yarım saat kadar beklettim.
İç malzeme için; soğanı yağda kavurup salçayı ekledim onuda kavurup üzerine kıymayı ekledim rengi değişene kadar kavurdum domates ve biberi ekleyip pişirdim en son maydonazları kıyıp ekledim ve ocaktan aldım.
Hamurdan iri bezeler koparıp tabak büyüklüğünde açtım ortasına kıymalı harsı ekletip hamuru kapattım,üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirdim.Afiyet Olsun.


15.02.2007

Aşk Pastası

Dün aşağıda görülen kurabiyeleri yapıp şeffaf poşetlere koydum rafya ile süsledim,paketledim ve eşime işyerine gönderdim akşam için de bu pastayı yaptım hem lezzetli hem de hafif bir pasta oldu. Kurabiyeler daha önce tarifini verdiğim tarçınlı kalpler kurabiyesi ile aynı ama ben ek olarak portakal kabuğu rendesi koydum, kimini şeker kamuru ile kimini de çikolata ile süsledim.(tarife ulaşmak için renkli yazıyı tıklayınız.)Pastayı kalpli kelepçeli kalıpta herzaman yaptığım klasik pandispanyayı bir gün önce pişirip buzdolabında beklettim.

Pandispanya İçin
5 yumurta
1 su bardağı şeker
1,5 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı kakao

Pandispanya için şeker ve yumurtayı köpürene kadar çırptım,un kakao vanlya ve kabartma tozunu eleyip tahta kaşıkla karıştırdım önceden ısıtılmış 180 derecede pişirdim.

Ara Kreması İçin
500 ml.süt
4 çorba kaşığı şeker
3 çorba kaşığı un
1 paket vanilya

Bütün malzemeleri karıştırıp orta ateşte kaynayana kadar pişiridim.kaynayınca ocaktan alıp ara sıra karıştırarak soğuttum.

Üst Kreması İçin
1 paket kremşanti
1 su bardağı soğuk süt
yarım paket labne peyniri
İçi İçin:
Yarım kg çilek

Süt ile kremşantiyi çırptım daha sonra labne peyniri ekleyip çırpmaya devam ettim katılaşınca buzdolabında 15 dakika dinlendirdim.
Pandispanyayı üç kat olacak şekilde kestim arasına süreceğim kremanın içerisine iki kaşık çırpılmış kremşantili karışımdan ekledim ve pandispanyanın alt katını şekerli süt ile ıslatıp iç kremadan sürdüm doğranmış çilekleri dizip diğer katı üzerine yerleştiridim bu katada aynı işlemi uygulayıp en üst katı kremşantili karışım ile sıvayıp dolapta dinlendirdim katılaşınca kalpli draje çikolata ile süsledim.Afiyet Olsun.

14.02.2007

Canım Eşime Benim Hediyelerim...

BİRİSİ
Bir şey var aramızda

Senin bakışından belli

Benim yanan yüzümden.

Dalıveriyoruz arada bir.

İkimiz de aynı şeyi düşünüyoruz belki,

Gülüşerek başlıyoruz söze.


Bir şey var aramızda

Onu buldukça kaybediyoruz istiyerek.

Fakat ne kadar saklasak nafileBirşey var aramızda.

Senin gözlerinde ışıldıyor,Benim dilimin ucunda.


NAHİT ULVİ AKGÜN


12.02.2007

Kestaneli Çikolatalı Pasta

Sevgililer günü için benim önerim kestaneli yoğun çikolatalı bir pasta işte tarifi
Pandispanyası için daha önce yaptığım klasik pandispanya tarifini yaptım.(renki yazıyı tıklayarak tarife ulaşabilirsiniz)

Ara kreması için
1 paket kremşanti
1 su bardağı soğuk süt
100 gr. bitter çikolata
250 gr. Kırık kestane şekeri
Pandispanyayı bir gün önce pişiridm üç kat olacak şekilde kestim.Kremşanti ve sütü çırptım çikolatayı benmari usulü erittim ve çırpılmış kremaya ekleyip çırptım ve bu kremayı ara katlara sürüp üzerine kestane şekeri ekledim.

Üst krema için
150 gr. Bitter çikolata
1 paket küçük krema
Kremayı kısık ateşte kremayı karıştırarak kaynattım,çikolatayı ufak parçalara bölüp kaynayan kremaya ekleyip karıştırıp soğumaya bıraktımve pastayı bu krema ile sıvadım.Afiyet Olsun.

10.02.2007

Portakallı Pasta

Aslında pastanın renginin epey bir koyu olması gerekiyordu ama benim bitter kuvertür çikolatam bitmiş bende sütlü kuvertür ile yaptım rengi biraz açık oldu ama tadı çok güzeldi parfe gibi hafif ,portakal tadı hissedilir bir pasta oldu.

Malzemeler
1 tane portakal
100 gr bitter kuvertür çikolata (ben sütlü kullandım)
1 paket krema
1 su bardağı labne peynir
1 paket pötibör bisküvi

Çikolatayı benmari usulü erittim krma ile mikserle çırptım portalkalın kabuğunu rendeledim labne peyniri ve kabuklarıda ekleyip çırpmaya devam ettim, uzun dikdörtgen kek kalıbımı folyo ile kaplayıp kabuğunu rendelediğim portakalın suyunu sıktım bisküvileri portakal suyuna batırıp kalıba bir sıra dizdim üzerine krema sıvadım üzerine tekrar ıslatılmış bisküvi dizdim krema bitip ,en üste krema gelecek sekilde bu işleme devam ettim üzerini folyo ile kapatıp buzdolabında bir gece dinlendirdim ertesi gün portakal dilimleri ile servis yaptım.Afiyet olsun.

8.02.2007

Ayranlı Poğaça

Akşam saatlerinde canım tuzlu birşeyler isteyince lezzet dergisinde gördüğüm bu poğaçayı birkaç değişiklikle yaptım, oldukça basit ama eşimin deyimi ile "dışarıdan alınanlardan lezzetli" oldu.Poğaçayı yapmam,pişmesi ve çayımıza eşlik etmesi neredeyse 45 dakikayı buldu ve kısa zamanda bitti :)

Malzemeler
100 gr. eritilmiş margarin.
2 yumurta (sarısı üzerine)
1 su bardağı koyu ayran
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
İçi için :
zeytin ezmesi ve kaşar rendesi


Margarini eritip ılıttım,yumurta akı ve ayran ile karıştırdım, unu azar azar eleyerek ekledim kabartma tozu ve tuzu ilave edip yumuşak bir hamur olana kadar yoğurdum.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp bir kısmına zeytin ezmesi bir ksmına da kaşar rendesi ekleyip kapattım üzerine yumurta sarısı sürüp susamla süsledim.Önceden ısıtımış fırında 175 derecede üzeri kızarana kadar pişirdim.Afiyet olsun.




6.02.2007

Un Kurabiyesi

Neredeyse ilk un kurabiyem bu benim ama tadı çok güzeldi blogları gezinirken sevgili uzak köşe'nin sayfasında görüp denedim biz çok beğendik sizde deneyin ben şeker miktarını biraz arttırdım işte tarif :

Malzemeler
226 gr tereyağı.
1 kahve fincanı sıvı yağ
5 yemek kaşığı pudra şekeri
4 yemek kaşığı buğday nişastası
1 paket vanilya
4 su bardağı un

Oda ısısındaki margarini,sıvı yağı,nişastayı ve pudra şekerini mikserle krema kıvamına gelene kadar iyice çırptım, vanilyayı ve unu yavaş yavaş ekleyerek kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğurdum uzun hamuru 3 parçaya bölüm her parçayı uzun şeritler haline getirip baklava dilimi gibi kestim önceden ısıtılmış 150 derecede altları pembeleşene kadar pişirdim.Afiyet olsun.

4.02.2007

Beyaz Ekmek

Bu günlerde peşe peşe çok güzel olaylar oldu ,önce ne zamandır aklımda olan ekmek yapma makinasını almaya karar verdim, karar verdiğimin akşamında eşim makinayı eve gönderdi havalara uçtum iki haftadır bakkaldan ekmek almıyoruz evin içinde mis gibi ekmek kokusuyla uyanıyoruz çok büyük bir keyif benim için.Birkaç çeşit ekmek denemesi yaptım ama eşim klasik ekmek tadındaki ekmeği çok beğeniyor onun tarifini yazacağım ama inşallah değişik tarifler bulup uygulayacağım ve sizlerle paylaşacağım.

Malzemeler
(makinaya konuluş sırasına göre)
270 ml su
260 gr un
1,5 çay kaşığı tuz
200 gr un (evet tekrar un)
1,5 çay kaşığı kuru ekmek mayası
yarım çay kaşığı şeker
Program : 6
Kıtırlama :2
Ağırlık :750 gr
Aynı malzemeleri kullanarak fırındada ekmek yapılabilir ; Unun ortasını açıp şeker,maya ve tuzu ekleyip ılık su ile yoğurup mayalanmasını bekleyip istediğimiz şekilleri verip 200 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirebiliriz.

2.02.2007

Tarçınlı Kurabiye

Geçen hafta eski işyerime ziyarete gittim çok sevdğim arkadaşlarıma ellerimle yaptığım hediyeler götürmek istedim Dr.Oetker şekerli vanilin paketinin arkasından bulduğum tarçınlı kalpler kurabiyesini ve geçenlerde yayınladığım pembe düşler pastasını yaptım hepsini çok beğendiler.Uzun aralıklarla görüşmemize rağmen sanki dün berabermişiz gibi saatlerce muhabbet ettik çok güzel bir gün geçirdim.gelelim tarife oldukça kolay ve çok güzel bir hamur oldu tarife ek olarak ben kurabiyeleri çikolata ile kapladım bir de zencefil ekledim.

Malzemeler
150 gr. yumuşak margarin
1 çay bardağı pudra şekeri
2,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı zencefil
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

üzerini kaplamak için 200 gr bitter kuvertür çikolata

Margarin ile pudra şekerini mikser ile 3 dakika karıştırdım daha onra un ,tarçın,zencefil,vanilya ve kabartma tozununu ekleyerek iyice yoğurdum merdane ile açıp kurabiye kalıpları ile şekiller verip 175 derecede 20 dakika pişirdim(dikkat edin ben az daha yakyordum kontrollü pişirin)çikolatayı benmari usulü erittim biraz katılaşınca soğuyan kurabiyelerin üzerine çay kaşığı yardımıyla sürdüm eminönünden aldığım inci ve kalp şekerlemelerle süsleyp ufak poşetlere koydum ve rafya ile süsledim.Afiyet olsun.