26.01.2008

Hande'nin Doğum Günü Pastası ve Yeni Oyun

Uzun zamandır Hande ile görüşemedik hep araya birşeyler girdi en sonunda Hande beni kahvaltıya davet etti süper bir kahvaltı yaptık bana ıspanaklı börek yapmış afiyetle yedik sonra öğrendim ki ertesi gün Handeciğimin doğum günüymüş işten eve dönünce hemen mutfağa girdim bir tembel pastası yapayım dedim hazır pandispanya ile hemencecik bir pasta yapıp sabah Hande'ye sürpriz yapıp kapısına dayandım çok şaşırdı bende pek sevidim :) hemen çayı hazırlayıp kahvaltımızı ettik üzerine birer dilim pasta yedik koştura koştura işe döndüm aldığım duyumlara göre herkes çok beğenmiş pastayı bende hemen tarif edeyim dedim :)


Malzemeler


  • 1 adet kakaolu 2 katlı pandispanya

  • 1 adet sade tek kat pandispanya

  • 1 paket dr.oetker creme ole

  • 2 su bardağı soğuk süt

  • 1 su bardağı süt (pandispanyayı ıslatmak için)

  • 1 kase dondurulmuş frambuaz

  • 2 yemek kaşığı kestane püresi (kafkas marka)

  • 1 yemek kaşığı nutella

Creme Oleyi soğuk süt ile çırptım ,en alta bir kat kakaolu pandispanyayı koyup üzerine creme ole sürdüm üzerine frambuazları yerleştirdim, üzerine sade pandispanyayı koyup nutella ile kestane püresini karıştırıp üzerine sürdüm en üste kakaolu pandispanyayı koydum ve bütün pastayı creme ole ile sıvadım. Afiyet Olsun.

Bloglar arasında yeni bir oyun başlamış Süheyla'da beni oyuna dahil etmiş işte sorular ve cevaplar ;

  • Blog yazmaya ne zaman başladınız ?

- 2006 Kasım

  • Blog yazılarınızın belirli bir çizgide olmasına dikkat ediyormusunuz ?

- Genellikle dikkat ediyorum ama sadece tarifi verip birşey yazmamak kendimden bahsetmemek blogumu sadece tarif defterine çevirir diye düşünüyorum birde blog sayesinde çok arkadaşım oldu onlardanda bahsediyorum.

  • Blog yazmak için gün içinde birşeylerden feragat ediyormusunuz ?

- Bazen erken kalkıp yada geç yatıp tarifler denemek zorunda kalıyorum ama zaten çalışmaya bşladığımdan beri eskisi kadar güncelleme yapamadığım için sayfamı takip edenlere karşı sorumluluğum olduğunu düşünüyorum.

  • Blog yazmak başta eğlenceli bir uğraşken şimdi artan bir bekleyiş yüzünden zorunluluk haline geldi mi ?

- İlk çalışmaya başladığımda biraz paniklemiştim ama herşeyi çok çabuk tükettiğimizi düşünüyorum çok uğraşıp yaptığınız şeylere bazen şöyle bir bakılıp geçiliyor onun için zorunluluk haline gelmedi.

  • Blog yazmayı ne kadar sürdüreceksiniz ?

- Hayat ne getirir bilemiyorum ama uzun sürmesini istiyorum.

Oyuna katılmayan kalmadı galiba bende Hande'yi oyuna davet ediyorum.

21.01.2008

Ayva Reçeli


Tatlı seven biri olarak kahvaltının en güzel anı kızarmış ekmek - kaymak ve reçel buluşmasıdır bu güzel tadı kahvaltının en sonuna saklar , kapanışı onunla yaparım damağımda reçel tadıyla masadan kalkarım eşim çok şaşırır çünkü o , reçelle peynir yer hatta en son tuzlu yiyerek kalkar kahvaltıdan.
Ayva çok olunca kış çok sert geçer derlermiş eskiden , ayva ile ilgili başka bir inanışta hamileyken ayva yenirse doğan bebek güzel olurmuş gerçeklik payı ne kadar bilmem ama annem kardeşime hamileyken çok ayva yediği için kardeşimin güzel olduğuna dair bir inancımız olmuştur hep :) şimdi okurken kardeşim pek bir keyiflenir diğer kardeşim ise çok kızar kesin bana :))
Benim en sevdiğim reçeldir ayva reçeli kışın bol bol yapar kavanozlara doldurur yaza saklarım reçel yapmayı blogcu arkadaşlarımızın hepsi biliyordur ama belki yemek dünyasına yeni başlayan sayfamı okuyan reçel nasıl yapılır diyenlere bir yol gösterir işte tarifmiz ;

Malzemeler

  • 1 kg ayva (çekirdekleri çıkarılmış, kabukları soyulmuş halde)
  • 1 kg. şeker
  • 1 çay kaşığı tereyağı (reçel köpürmesein diye)
  • yarım limon suyu
  • 3-4 adet karanfil
  • ayva çekirdekleri
  • kibrit kutusu kadar kızamık şekeri (renk vermesi için)

Ayvaları soyup ayıklayıp ufak ufak doğradım şekeri üzerine ekleyip bir gece beklettim, sabah üzerine teryağı ve bir fileye sardığım ayva çekirdeği ile karanflleri ekledim, kızamık şekerinide katıp kaynayana kadar pişirdim kıvamı koyu olunca ( porselen bir tabağa dökülen reçel çabucak akmıyorsa kıvam olmuştur) limon suyunu ekledim bir taşım kaynatıp ocaktan aldım sıcakken kavanozlara doldurup kapağı sıkıca kapatıp ters çevirdim hem ayva taneleri dibe çökmemiş oldu hemde kapak sıcağın etkisiyle sıkıca kapandı yaza kadar bozulmadan saklanabilir. Afiyet Olsun.

14.01.2008

Özlem'in Doğum Günü Pastası

Blog sayfamı oluşturduğumdan beri sık sık görüşüp beraber çok eğlendiğimiz birçok yeni arkadaş edindim , Özlem ilk tanıştığım arkadaşlarımdan biri rastlantı sonucu doğum gününü öğrendim geçen hafta bizi yani Süheyla, Oya ve beni kahvaltıya davet etti harka şeyler hazırlamıştı kendi sayfasında yayınlar ama börek süperdi :)Oya gelemedi ama biz gittik bende Özlem kendi pastasını kendi yapmasın diye kahvaltıya giderken bu pastayı götürdüm biraz tembel iş bir pasta oldu gönül isterdi ki daha detaylı daha güzel bir pasta olsun ama çalışınca tembelleştim galiba biraz :) hazır pandipanya ve hazır krema kullandım tarif edilecek pek birşeyi yok ama yinede benim gibi iki arada bir derede pasta yapmak isteyenlere fikir olsun diye yazıyorum. Özlemciğim tekrar nice uzun senelere inşallah.
Malzemeler
  • 1 adet hazır pandispanya (3 katlı uno kullandım)
  • 1 su bardağı süt(pandispanyayı ıslatmak için)
  • yarım çay bardağı çilek sosu (hazır dondurma sosu)
  • 1 adet Dr.Oetker vanilyalı pasta kreması
  • 50 gr. yumuşak margarin (krema için)
  • 1,5 su bardağı soğuk süt (krema İçin)
  • 1 tatlı kaşığı çilek aroması
  • Dağ çileği ve mavi kızılcık reçeli (ikea'dan aldım)
  • 1 kase dondurulmuş frambuaz (buzu çözülmüş)
  • kürdan ucu kadar yeşil gıda boyası
  • Süslemek için şekerlemeler
  • Çikolatadan harfler (Almanyadan arkadaşım getirdi)

Pasta kremasını üzerindeki tarife göre yani margarin ve süt ile ve çilek aroması ekleyerek çırptım pandispanyanın bir katını süt ve çilek sosunu karıştırıp ıslattım üzerine pasta kreması sürüp bütün frambuazları yerleştirdim üzerine ikinci kat pandispanyayı koyup tekrar süt ile ıslattım üzerine ikeadan aldığım receli (kıvamı çok koyu tam pastalık) sürdüm bolca, üzerine üçüncü kat pandispanyayı koyup süt ile nemlendirdim ve tamamını pasta kreması ile kapladım biraz dolapta bekletim kalan pasta kremasına yeşil gıda boyası karıştırıp sıkma torbasına doldurup pastanın üzerini süsledim kenarlarıda süsleme şekeri ile kapladım. Çikolatadan harfler ile yazı yazdım. Afiyet Olsun.

8.01.2008

Sürpriz Kurabiye

Aybike'nin sayfasında bu kurabiyeleri görünce hemen denemeliyim dedim Aybike Hülya'dan Hülya Selin'den almış tarifi hem iş yerine hem annemlere götürdüm herkes çok beğendi hem pratik hemde lezzetli Aybike'ye, Hülya'ya ve Selin'e teşekkürler.


Malzemeler
  • 1 paket margarin (250 gr)

  • 1 su bardağı pudra şekeri

  • 1 yumurta

  • 1 kahve fincanı süt

  • 5 su bardağı un

  • 1 paket vanilya

İçi İçin

  • 1 su bardağı damla çikolata

Üzeri İçin

  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 2 yemek kaşığı kakao

Margarin ve pudra şekerini iyice yoğurdum üzerine yumurta ve sütü ekledim üzerine vanilya ve unu azar azar ekleyerek yumuşak bir hamur elde ettim. Hamuru merdane ile açıp su bardağının ağzi ile yuvarlak şekilde kestim içlerine birer tatlı kaşığı damla çikolata koyup bohça gibi birleştirip yuvarladım yağlı kağıt serdiğim tepsiye yerleştirdim önceden ısıtılmış fırında 170 derecede pişirdim. Fırından çıkınca sıcak sıcak kakaolu pudra şekerli karışıma buladım. Afiyet olsun.

2.01.2008

Kaşarlı Simit Poğaça


Sayfamı ziyaret edip e-posta ile bana ulaşan herkese çok teşekkür ediyorum, herkese mutlu bir yıl diliyorum. Bayram ve yılbaşı üstüste gelince bizde alışveriş merkezinde olduğumuz için yoğun günler yaşadık yılbaşına üç gün kala gece 11'e kadar çalıştık ne bayram ne yılbaşı için evde hiçbir hazırlık yapamadım bu poğaçaları yine kendi açımdan bir ilki gerçekleştirip hamurunu geceden yoğurup sabah pişirdim, mayalı hamuru geceden yoğurup bekletmeyi denemiştim sonuç iyiydi ama mayalı olmayan hamurda sonuç nasıl olur bilemedim ama Özlem'den aldığım tupperware mayalama kabıma koyup beklettim sabah pişirdim sonuç harikaydı hatta ben sadece sabah evde nasıl olmuş diye bakmıştım bir daha tadamadım :) zaten bu ölçülerle iki midi fırın tepsisi çıkyor hepsi iş yerine gelince tükendi. İşte tarif ;

Malzemeler

  • 125 gr. margarin (oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta akı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 su bardağı)

İçi İçin

  • İnce ve küçük doğranmış kaşar peyniri

Üzerine

  • 1 yumurta sarısı
  • 2 damla sıvı yağ
  • 1 kase susam

Margarin, sıvı yağ, yumurta akı ve yoğurdu karıştırıp un ile kabartma tozu ve tuzu ekledim azar azar un ekleyerek yumuşak bir hamur elde ettim. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp elimle açtım arasna kaşar peyniri koyup kapattım bütün hamura bu işlemi tekrarlayım en son üzerlerine yumurta sarısı sürüp susama buladım. Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede üzeri kızarana kadar pişirdim. Afiyet Olsun.